Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan man jämka ett äktenskapsförord?

Datum: 15/06/2018

Vi har äktenskapsförord men jag har varit hemma med 4 barn och haft låg inkomst under 25 år. Kan man förvänta sig kompensation av mannen som driver stort lantbruk trots äktenskapsförord vid eventuell skilsmässa?

Hej och tack för din fråga,

Det finns viss möjlighet att jämka äktenskapsförord. Bestämmelsen om detta finns i 12 kap. 3 § Äktenskapsbalken.

Enligt bestämmelsen om jämkning kan äktenskapsförordet jämkas om äktenskapsförordet till viss del eller i sin helhet är oskäligt. I bedömningen tittar man på äktenskapets längd, makarnas verksamhet för den gemensamma ekonomin och hur omständigheterna var när makarna skrev under äktenskapsförordet. Bestämmelsen används restriktivt men är tänkt att kunna användas på situationer då den ena maken skulle få avsevärt bättre utfall om bodelningen genomförs med utgångspunkt i äktenskapsförordet.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.