Kan man kasta ut sin partner från det gemensamma boendet på grund av otrohet?

Hej,

Jag och min fru ska skiljas då hon varit otrogen med flera personer. Min fråga är, kan jag kasta ut henne ur huset på grund av detta? Jag har bevis på affärerna. Båda står på huset och vi har ett barn på 2 år.

Hej och tack för din fråga,

Otrohet saknar betydelse i svensk rätt. Det utgör inte en omständighet som får någon juridisk inverkan på exempelvis bodelning, äktenskapsskillnad, vårdnad eller liknande familjerättsliga situationer.

Vidare är det inte möjligt att kasta ut sin make/maka ur den gemensamma bostaden, oavsett vem som står på kontraktet. I förevarande fall står båda två på kontraktet vilket innebär att makan har samma rätt till bostaden som maken.

Kan parterna inte enas om vem som ska bo kvar i bostaden till dess bodelning görs kan de ansöka om kvarsittningsrätt hos tingsrätten, se 14 kap. 7 § 1 st 1 Äktenskapsbalken. Tingsrätten fattar då ett tillfälligt beslut om vem som ska få bo kvar i bostaden. Det avgörande för tingsrättens bedömning är vilken make som är i bäst behov av den gemensamma bostaden. Ansökan om kvarsittningsrätt kan göras redan då parterna ansöker om äktenskapsskillnad.

Sammanfattningsvis har du ingen rätt att kasta ut din hustru ur den gemensamma bostaden, oavsett otrohet, då otrohet inte har någon juridisk relevans i svensk rätt.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.