Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan man överklaga Försäkringskassans beslut?

Datum: 10/02/2023

Hej,

Jag flyttade till Sverige år 1990 och år 1997 blev jag sjuk. Försäkringskassan bedömde att jag inte har någon arbetsförmåga men betalade inte sjukersättning eftersom de bedömde att min sjukdom hade uppstått före min ankomst till Sverige. År 2008 och 2018 skickade min läkare in  nya ansökningar men Försäkringskassan vill inte ändra beslutet.

Jag är nu arbetslös och socialtjänsten säger att jag ska få pengar från Försäkringskassan och Försäkringskassan säger tvärtom. Jag får inga pengar nu, varken från Försäkringskassan, socialen eller A-kassan.

Finns det någon juridisk hjälp att få?

Hej och tack för din fråga,

Det framgår inte av din fråga när du senast fick beslut från Försäkringskassan men du har rätt att begära att Försäkringskassan omprövar sitt beslut. Skulle du få ett negativt beslut igen kan du överklaga beslutet till Förvaltningsrätten. Av beslutet framgår hur du gör för att begära omprövning och inom vilken tid detta måste göras.

När det gäller socialen är det troligtvis ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) du menar. Ekonomiskt bistånd är något som du ansöker om hos den kommun där du bor och är en ekonomisk kompensation som kan utgå om man inte har någon försörjning. För att ha rätt till ekonomist bistånd måste alla andra möjligheter till försörjning vara uttömda. Om du är sjuk och därför inte kan arbeta kan socialtjänsten kräva att få se läkarintyg som styrker din arbetsoförmåga.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.