Kan man påskynda beslutet från Migrationsverket?

Hej,

Min fru har ansökt om uppehållstillstånd, vi har väntat 23 månader och vi har inte fått nån svar. Den 15 September gjorde jag en intervju via telefonen, men jag fick inte nån svar, jag mår inte bra (jag går igenom ett ångesttillstånd). Jag har ett fast jobb, jag har ett stor lägenhet. Jag ber er om hjälp.

Finns det något man kan göra för att påksynda beslutet?

Hej och tack för din fråga,

Eftersom det har gått 23 månader från det att du ansökte om uppehållstillstånd för din hustru, kan hon begära att Migrationsverket avgör ärendet. Skulle Migrationsverket avslå hennes begäran kan ni överklaga det till domstol och där måste verket kunna förklara varför ärendet dröjt så länge. Domstolen kan slå fast att det har skett ett onödigt dröjsmål som gör att Migrationsverket snarast ska avgöra ärendet.

Om handläggningen dröjer kan sökanden ges möjlighet att begära att myndigheten ska avgöra ärendet.[1] Regler om myndigheters handläggning av ärenden finns i förvaltningslagen (FL). För att detta ska kunna ske krävs att minst sex månader ska ha gått från det att ärendet inleddes, dvs. ansökan skickades in. Sökanden kan då skriftligen begära att Migrationsverket ska avgöra ärendet. Myndigheten ska då, inom fyra veckor från den dag då begäran skickades in, antingen avgöra ärendet eller i ett särskilt beslut avslå begäran. Om myndigheten avslår begäran har sökanden möjlighet att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 12 § FL.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas