Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan man påskynda beslutet från Migrationsverket?

Datum: 30/08/2022

Hej,

Min fru har ansökt om uppehållstillstånd och vi har väntat 23 månader utan att få svar. Jag har ett fast jobb och en stor lägenhet.

Finns det något man kan göra för att påskynda beslutet?

Hej och tack för din fråga,

Eftersom det har gått 23 månader från det att du ansökte om uppehållstillstånd för din hustru, kan hon begära att Migrationsverket avgör ärendet. Skulle Migrationsverket avslå hennes begäran kan ni överklaga det till domstol och där måste verket kunna förklara varför ärendet dröjt så länge. Domstolen kan slå fast att det har skett ett onödigt dröjsmål som gör att Migrationsverket snarast ska avgöra ärendet.

Om handläggningen dröjer kan sökanden ges möjlighet att begära att myndigheten ska avgöra ärendet.[1] Regler om myndigheters handläggning av ärenden finns i förvaltningslagen (FL). För att detta ska kunna ske krävs att minst sex månader ska ha gått från det att ärendet inleddes, dvs. ansökan skickades in. Sökanden kan då skriftligen begära att Migrationsverket ska avgöra ärendet. Myndigheten ska då, inom fyra veckor från den dag då begäran skickades in, antingen avgöra ärendet eller i ett särskilt beslut avslå begäran. Om myndigheten avslår begäran har sökanden möjlighet att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 12 § FL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.