Kan man skriva gåvobrev på vanligt papper?

Hej!

Min dotter köpte gemensamt ett sommarhus med sin dåvarande sambo. De separerade för 2 år sedan men kommer inte överens och nu vill han vill sälja huset på tvångsförsäljning. Han skrev tidigare ett gåvobrev på vanligt papper för hand med sin underskrift till min dotter bevittnat av mig och min särbo. Jag undrar om det gäller i en rättstvist? Har hon rätt till en god man och hur ordnar man det? Han skrev gåvobrevet för att hon är sjukpensionär och har liten inkomst.

 

 

 

Hej och tack för din fråga,

Ett gåvobrev är giltigt om det är skriftligt och både gåvogivarens och gåvotagarens namnteckningar finns med. Gåvogivarens vilja att ge sin del av fastigheten till din dotter måste framgå av gåvobrevet vilket innebär att det också är viktigt att det är tydligt vilken fastighet gåvobrevet avser. Ett gåvobrev som uppfyller dessa förutsättningar gäller i en rättstvist i domstol.

En god man tilldelas personer som på grund av sjukdom eller andra besvär inte kan tillvarata sina rättigheter, ta hand om sin ekonomi eller ta hand om sig själv. En god man är nästan aldrig juridiskt ombud i en rättsprocess. Om ni har fler frågor angående god man för er dotter rekommenderar jag er att kontakta överförmyndarnämnden i er kommun.

Vid en eventuell rättstvist kan din dotter ska vända sig till en advokat. Genom rättsskyddet i hemförsäkringen eller sk rättshjälp kan hon få en del av sina kostnader täckta.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om gåvobrev.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.