Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan man som farföräldrar tvinga sig till umgänge med barnbarnen, trots att det är mot föräldrarnas vilja?

Datum: 05/02/2023

Hej,

Min dotter låter inte mig och min fru träffa våra barnbarn. Kan man som farföräldrar tvinga sig till umgänge med sina barnbarn genom att gå till tingsrätten?

Hej och tack för din fråga,

Umgängesrätt avser huvudsakligen ett barns rätt till umgänge med en förälder. Men barnets vårdnadshavare ansvarar även för att barnet ska få umgås med personer som barnet står särskilt nära, exempelvis far- eller morföräldrar.[1]

Det är möjligt för domstolen att besluta om umgänge mellan ett barn och en far- eller morförälder när socialnämnden väcker talan.[2] Det kan socialnämnden göra till exempel när en förälder hindrar barnet att träffa den andre förälderns föräldrar, fast de tidigare haft en bra kontakt och relation med barnet. Domstolen bedömer vad som är barnets bästa, även om det går emot en vårdnadshavares önskan.[3]

Om du är en farförälder som vill ha umgänge med ditt barnbarn är rekommendationen därför att kontakta socialnämnden istället för att gå till tingsrätten. Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation, för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i vårdnad, boende & umgänge.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 15 § 3 st. Föräldrabalken (FB)
[2] 6 kap. 15 a § 2 st. FB
[3] 6 kap. 2 a § FB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.