Kan man vända sig till Kronofogden för ett påhittat lån?

Hej,

Kan en privatperson gå till Kronofogden och hitta på att någon är skyldig honom pengar? Det finns inga skrivna papper.

Hej och tack för din fråga,

En privatperson kan vända sig till Kronofogden för att man anser att någon är skyldig pengar. Ett avtal om lån är giltigt oavsett om det är muntligt eller skriftligt, det vill säga att det inte måste finnas några skrivna papper. Men om lånet är påhittat kan det bli svårt för personen att bevisa att någon faktiskt är skyldig honom pengar eftersom bevisbördan ligger hos den person som hävdar att det finns en skuld.

Om en person inte betalat tillbaka pengar kan man ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden.[1] Då skickar Kronofogden ett meddelande till den man vill ha betalt av med information om kravet. Personen man skickat kravet till kan välja att bestrida det. I sådant fall kan man vända sig till domstol för en prövning av huruvida betalningsskyldighet föreligger eller inte.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 2 § lagen om betalningsföreläggande och handräckning

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.