Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan Migrationsverket se om man har haft skulder när man ansöker om medborgarskap?

Datum: 07/09/2022

Hej!

Kan Migrationsverket veta om man har haft skulder hos Kronofogden som nu är betalda och ligger under sekretess, när man ansöker om svenskt medborgarskap? Har Migrationsverket möjlighet att se om den personen har haft skulder tidigare, för 2–3 år sedan? Spelar det någon roll att skulderna är obetalda skatter eller obetalda fakturor till privata företag?

Hej och tack för din fråga,

Migrationsverket kan se om man har eller om man har haft skulder hos Kronofogden. De uppgifter som verket kan ta del av omfattar såväl skatteskulder och skulder till privata företag, som andra obetalda avgifter eller böter. För att kunna bli medborgare ska man vanligtvis ha betalat av skulderna och ha varit skuldfri under cirka 2 år.

När man ansöker om medborgarskap prövar Migrationsverket om man har haft och kan förväntas komma att ha ett hederligt levnadssätt.[1] Med hederligt levnadssätt avses att personen inte ska ha begått brott i Sverige och inte ha skulder. Migrationsverket har elektronisk tillgång till Kronofogdens skuldutdragstjänst och kan därför kontrollera om personen har skulder eller har haft skulder hos Kronofogden.

En person kan nekas medborgarskap om hen inte har betalat skatter, böter eller andra avgifter, eller om hen inte har betalat underhållsbidrag. Även skulder till privata företag eller liknande kan göra att man inte beviljas medborgarskap. Utöver de faktiska skulderna ska Migrationsverket ta hänsyn till personens vilja att göra rätt för sig i framtiden, dvs. att betala skatter, avgifter, räkningar m.m. Den framtidsbedömning som görs baseras dock på personens tidigare levnadssätt.[2]

Om en person har betalat av sina skulder tar Migrationsverket hänsyn till hur längesedan skulderna betalades av och under hur lång tid personen har varit skuldfri. Att man har varit skuldfri under flera år talar nämligen för att man har en vilja att göra rätt för sig, och att personen därför kan förväntas komma att ha ett hederligt levnadssätt framöver. För att kunna bli medborgare trots att man tidigare har haft skulder hos Kronofogden, behöver det vanligtvis ha gått omkring 2 år sedan skulderna betalades av. Efter att skulderna har betalats av ska man ha varit fortsatt skuldfri.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 11 § första stycket p. 5 Medborgarskapslagen.
[2] MIG 2016:12.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.