Kan min 20-åriga moster flytta till Sverige?

Hej.

Jag har en moster som bor i Afrika, hon är 20 år gammal och vill flytta till Sverige för att bo tillsammans med mig och sin syster (Min mamma). Deras mamma dog för 4 år sedan och hon har försökt att komma till Sverige via sin pappa innan hon fyllde 18 år men hennes pappa ville inte ansöka trots att min mamma (hennes syster) erbjöd sig att ta hand om henne och försörja henne. Det tog tog så lång tid att det hon hann fylla 18 år och gör det ännu svårare för henne att kunna få uppehållstillstånd. Jag ska även påpeka att det är min mamma som försörjer för henne, betalar skolan, maten och byggde ett hus hemma i Afrika där hon kan bo men som vi också kan bo i när vi kommer och hälsar på.

Tror du/ni att de finns en chans att vi kan få henne till Sverige och att hon kan få uppehållstillstånd? Min mamma kan både försörja henne och ge henne ett rum att bo i.

Hej och tack för din fråga,

Det är endast i undantagsfall som en vuxen anhörig kan få uppehållstillstånd för att flytta till sina anhöriga i Sverige. Det ska då föreligga speciella omständigheter som nedan redogörs för. Det kan troligtvis bli svårt för din moster att komma till Sverige på grunden anknytning. Det finns däremot andra sätt för en person att beviljas uppehållstillstånd i Sverige, bland annat arbetstillstånd och asyl. Det kanske kan vara aktuellt att se om någon av dess möjligheter är relevanta för din moster.

Har anknytningspersonen hunnit bli vuxen i lagens mening, dvs över 18 år, är kraven högre ställda för att bevilja uppehållstillstånd på grund av anknytning. Förutom att personen som söker uppehållstillstånd är nära anhörig till anknytningspersonen krävs att personerna ingått i samma hushåll samt att det finns ett särskilt beroendeförhållande mellan släktingarna som fanns redan i hemlandet.[1] Detta innebär ofta att en vuxen anhörig i undantagsfall kan få uppehållstillstånd för att flytta till sina anhöriga i Sverige. Man ska då kunna visa att man bott tillsammans omedelbart innan den anhörige flyttade till Sverige och att personerna var socialt och känslomässigt beroende av varandra. Detta beroendeförhållande kan vara mycket svårt att visa i de fall det gått flera år sedan familjemedlemmarna bodde tillsammans.

Är anknytningspersonen vuxen krävs även att det försörjningskrav uppfylls.[2] Detta krav innebär att anknytningspersonen måste kunna försörja personen som ansöker om uppehållstillstånd samt bo i en bostad som enligt lagen är stor nog åt dem båda plus övriga medlemmar i hushållet.[3]

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 5 kap. 3a § 2 p. UtlL.
[2]  9 § Den tillfälliga lagen.
[3] 5 kap. 3b § UtlL.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas