Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan min bror få komma till mig i Sverige?

Datum: 31/08/2022

Hej,

Jag kom till Sverige från Afghanistan 2011 och har idag permanent uppehållstillstånd. Jag är högskoleutbildad och jobbar just nu halvtid. Min bror är 19 år gammal och bor i Turkiet med min familj. Nu undrar jag om det finns några möjligheter för min bror att komma till mig i Sverige? Jag är orolig för hans framtid eftersom han inte har tillgång till varken skola eller jobb i Turkiet.

Hej och tack för din fråga,

För att en medborgare i ett land utanför EU ska få stanna i Sverige längre än 3 månader måste personen beviljas uppehållstillstånd enligt 2 kap. 5 § utlänningslagen (UtlL). Reglerna om uppehållstillstånd på grund av anknytning till en familjemedlem återfinns i 5 kap. UtlL.

Är anknytningspersonen, alltså du, över 18 år gammal är kraven för att bevilja uppehållstillstånd höga och syskon kan endast i undantagsfall få uppehållstillstånd för att flytta till Sverige. Enligt 5 kap. 3 a § UtlL får uppehållstillstånd ges till en utlänning som är nära anhörig till någon som är bosatt i Sverige om de har ingått i samma hushåll tillsammans. Man ska även kunna visa på ett särskilt beroendeförhållande mellan dem. Beroendeförhållandet påvisas genom att man bott tillsammans omedelbart innan den anhörige flyttade till Sverige samt att man varit socialt och känslomässigt beroende av varandra. Enligt 5 kap. 3 b § UtlL finns det även ett försörjningskrav på inkomst och bostad som den boende anhörige i Sverige måste uppfylla.

Migrationsverket gör individuella bedömningar och ni får skicka in en ansökan för att få svar.

Här kan du hitta mer information om andra grunder för att ansöka om uppehållstillstånd som kanske är av relevans för din bror; se t.ex. asyl och arbetstillstånd.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.