Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan min bror lura mamma att skriva över huset på honom?

Datum: 07/09/2022

Hej,

Min pappa ägde ett hus som han sa att jag och min bror en dag skulle ärva och sälja. När min pappa gick bort ärvde min mamma huset, är detta riktigt? Min bror har nu lurat min mamma att skriva över huset på honom. Kan jag på något sätt få del av värdet på huset?

Hej och tack för din fråga,

Om din mamma och pappa var gifta är det riktigt att din mamma ärvde huset då det enligt lag är så att makar ärver varandra.[1] Gemensamma barn ärver sedan med efterarvsrätt när även den efterlevande maken avlidit. Detta innebär att du och din bror ärver båda era föräldrar först när er mamma gått bort.[2] Huvudregeln är då att ni delar upp arvet lika mellan er. Även om er pappa har lovat dig och din bror att ni skulle få sälja huset så går alltså arvsrätten till er mamma, under förutsättning att det inte regleras i ett testamente att ni skulle erhålla huset direkt.

För att ett testamente ska vara giltigt krävs det att vissa krav är uppfyllda. Det ska till exempel vara skriftligt och undertecknat av både testatorn och två vittnen.[3] Finns det ett giltigt testamente kan alltså du och din bror ärva huset direkt när er pappa avlidit. Av frågan framgår inte att ett sådant testamente finns varför jag utgår från att din mamma ärvt din pappa som efterlevande maka.

Av frågan framgår att din bror lurat din mamma att skriva över huset på honom. Det framgår inte om din mamma fått någon ersättning av din bror för att huset skulle skrivas över till honom. Om huset överlåtits för mindre än sitt taxeringsvärde är huvudregeln att det ses som en gåva. För att gåvan ska vara giltig krävs dessutom att fastigheten skrevs över frivilligt, att det fanns en gåvoavsikt samt att det skett en förmögenhetsöverföring från din mamma till din bror.

Om ett barn har fått en gåva av en förälder ska gåvan i regel ses som ett förskott på arv.[4] Det innebär att den dagen ni ska beräkna arvet från er mamma så ska husets värde beaktas i hennes kvarlåtenskap.[5] Om förskottet din bror mottagit överstiger hans arvsandel är huvudregeln att han inte behöver betala tillbaka överskottet.[6] Om däremot syftet med gåvan till din bror kan likställas med ett testamente och att gåvan innebär att du inte får ut din laglott, kan din bror bli återbetalningsskyldig.[7]

Om din mamma blivit utnyttjad, lurad eller vilseledd att ingå någon form av avtal med din bror är det möjligt att avtalet kan ogiltigförklaras eller jämkas.[8] I sådant fall kan din mamma lämna en stämningsansökan och yrka på att avtalet ska ogiltigförklaras.[9]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 3 kap. 1 § 1 st. Ärvdabalken
[2] 3 kap. 2 § 1 st. Ärvdabalken
[3] 10 kap. 1 § Ärvdabalken
[4] 6 kap. 1 § Ärvdabalken
[5] 6 kap. 5 § Ärvdabalken
[6] 6 kap. 4 § Ärvdabalken
[7] 7 kap. 4 § Ärvdabalken
[8] 30 – 33 §§ Avtalslagen
[9] 42 kap. 1 § Rättegångsbalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.