Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan min dotters pappa tvinga henne till umgänge?

Datum: 01/02/2023

Hej,

Min dotters pappa har, efter att ha varit helt frånvarande i 11 år, försökt ta upp kontakten med henne igen. Dottern som är 14 år vill varken prata med sin pappa eller ha någon kontakt med honom. Jag har ensam vårdnad.

Kan han tvinga min dotter att träffa honom?

Hej och tack för din fråga,

Mot bakgrund av hur lagen är utformad har din dotter en rätt att träffa sin pappa. Det kommer däremot att prövas om det är till barnets bästa att sådant umgänge kommer till stånd. Man kommer då att beakta flera omständigheter för att undersöka om det är lämpligt. Vidare är din dotter så pass gammal att hennes inställning borde tillmätas viss betydelse.

Tvärtemot vad många tror har en förälder ingen lagstadgad rätt till att träffa sina barn, däremot har barnen en rätt att träffa sina föräldrar. Ett barn har rätt till umgänge med en förälder som det inte bor tillsammans med.[1] Sådant umgänge kan ske genom att barnet och föräldern träffar varandra eller genom att de har annan kontakt, till exempel via telefon. Eftersom umgänge är barnets och inte förälderns rättighet är det inte möjligt att tvinga din dotter till kontakt med sin pappa.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i vårdnad, boende och umgänge.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] Kap. 6 § 15 Föräldrabalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.