fbpx

Kan barnets pappa tvinga barnet till umgänge?

Hej,

Min dotters pappa har, efter att varit helt frånvarande i 11 år, försökt ta upp kontakten med dottern. Dottern som är 14 år vill varken prata med sin pappa eller ha någon kontakt med honom. Pappan har ingen vårdnad om dottern.

Kan pappan tvinga dottern till en kontakt med honom?

Hej och tack för din fråga,

Mot bakgrund av hur lagen är utformad har din dotter en rätt att träffa sin pappa. Det kommer däremot att prövas om det är till barnets bästa om sådant umgänge kommer till stånd. Man kommer då att beakta flera omständigheter för att undersöka om det är lämpligt. Vidare är din dotter så pass gammal att hennes inställning borde tillmätas viss betydelse.

Tvärtemot vad många tror har en förälder ingen lagstadgad rätt till att träffa sina barn, däremot har barnen en rätt att träffa sina föräldrar. Ett barn har rätt till umgänge med en förälder som det inte bor tillsammans med.[1] Sådant umgänge kan ske genom att barnet och föräldern träffar varandra eller genom att de har annan kontakt. Det framgår även att barnets föräldrar har gemensamt ansvar att så långt som är möjligt låta barnet ha umgänge med en förälder som det inte bor tillsammans med. Vidare gäller att barnets bästa ska vara avgörande vid alla beslut om bl.a. umgänge.[2]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] Kap. 6 § 15 FB.
[2] Kap. 6 § 2 a FB.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas