Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan min exmake ha rätt till huset som är enskild egendom?

Datum: 25/10/2021

Hej!

Jag har nyligen genomgått en skilsmässa men bodelningsavtalet är ännu inte påskrivet. Jag och min före detta man har bott i mitt hus som enligt äktenskapsförord är min enskilda egendom. Vi har inga gemensamma barn och inga respektive hemmavarande barn. Kan min exmake på något sätt ha rätt till mitt hus?

Hej och tack för din fråga,

Äktenskapsskillnad och bodelning regleras i Äktenskapsbalken. Trots att egendom är enskild kan den utgöra gemensam bostad om den huvudsakligen använts för detta, 7 kap. 4 § ÄktB. En gemensam bostad kan, om det är skäligt, vid bodelning tillfalla den part med bäst behov av bostaden trots att egendomen genom äktenskapsförord är enskild, 11 kap. 8 § 1 st. ÄktB. Ett villkor i ett äktenskapsförord kan jämkas eller lämnas utan avseende vid en bodelning om det av någon anledning är att bedöma som oskäligt, 12 kap. 3 § ÄktB. Finns inga skäl till att den andra maken skulle ha bättre behov av bostaden och kan äktenskapsförordet beträffande bostaden inte beaktas som oskäligt kan denne part efter en bodelning inte kräva att bo kvar. Trots att enskild egendom som huvudregel inte ingår i en bodelning, 10 kap. 1 § ÄktB, krävs att bodelning förrättas för att rätten till den gemensamma bostaden fastställs.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.