Kan min exman kräva in ett lån från mig?

Hej,

Jag var gift med en man i 10 år och vi skilde oss för 1 år sedan. Nu kräver han att jag ska betala tillbaka 23 000 kr som han “lånade” ut till mig så att jag kunde betala av mitt CSN-lån. Kan han kräva mig på dessa pengar? Jag har hjälpt honom under åren med pengar, ska man inte hjälpa varandra när man är gifta? Han hotar med att driva in dessa pengar via Kronofogden. Vad är rätt och fel i detta?

Hej och tack för din fråga,

Varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder.[1] Frågan vem av makarna som äger viss egendom besvaras därför enligt allmänna förmögenhetsrättsliga principer så länge frågan inte gäller ÄktB eller bodelning.

Utgångspunkten är att den av makarna som har köpt, bytt eller erhållit en sak i gåva ses som egendomens ägare även mellan makarna. Detta gäller vare sig om en make förvärvar egendom från den andra maken eller från någon utomstående. På samma sätt kan två makar vara skyldiga varandra pengar.

Eftersom det inte är särskilt uttryckt att skulden är ställd till innehavaren eller till viss man eller order, rör det sig om ett s.k. enkelt skuldebrev.[2] Frågan om giltigheten av skulden – eller fordran som det även kallas – kan däremot bli problematisk om det inte framgår att det rör sig om ett lån utan istället kan ses som en gåva. Enligt NJA 2014 s. 364 har mottagaren av gåvan bevisbördan för att ett mottaget belopp utgör en gåva. Du måste därför bevisa att det rör sig om en gåva.

Om man inte kan bevisa att det rör sig om en gåva utan att det ses som lån har din ex-make en giltig fordran mot dig och han kan då driva in pengarna hjälp av Kronofogden om du vägrar betala.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 1 kap. 3 § ÄktB.
[2] 26 § SkbrL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.