Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Kan min farfars testamente göra min pappa lottlös?

Datum: 06/12/2021

Hej,

För en tid sedan avled min farfar. Nu har min pappa fått hem bouppteckningen och i testamentet står att han inte får ärva någonting alls. I testamentet står även att min pappa inte har rätt till sin laglott då han enligt testamentet fått sin laglott 1981 genom att han fått en gåva. I testamentet står även att farfars nya fru, som han inte har några biologiska barn med, ska ärva allt. Min pappa är farfars enda biologiska barn, vad har han rätt till enligt lag?

Hej och tack för din fråga,

Arv och testamente regleras i Ärvdabalken. Närmaste arvtagare är en persons barn, bröstarvingar, 2 kap. 1 § ÄB. I det fall den avlidne varit gift med någon som inte är bröstarvingens förälder har maken som huvudregel rätt att ärva endast i det fall att bröstarvingen avstår sitt arv. Om så inte sker har den efterlevande makan rätt till fyra prisbasbelopp i samband med bodelningen som görs efter dödsfallet, 3 kap. 1 § ÄB. En gåva som den avlidne under sin livstid gett en bröstarvinge skall ses som förskott på arv om ingenting annat föreskrivits eller måste antas ha varit avsett, en gåva till någon annan än bröstarvinge skall ses som förskott på arv endast om det föreskrivits eller måste antas ha varit avsett, 6 kap. 1 § ÄB.

En arvtagares laglott motsvarar halva arvslotten, i det fall det endast finns en bröstarvinge hela kvarlåtenskapen efter den avlidne, 7 kap. 1 § ÄB. Laglotten blir av vikt först när den avlidne testamenterat egendom till annan än närmsta arvtagaren. Ett eventuellt förskott på arv skall avräknas från laglotten, 7 kap. 2 § ÄB. En bröstarvinge som vill kräva sin laglott måste påkalla jämkning av testamentet inom sex månader från det att han fick ta del av testamentets innehåll. Även vid jämkning av testamente har efterlevande make rätt till fyra prisbasbelopp vid bodelningen efter dödsfallet, 7 kap. 3 § ÄB.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.