Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan min före detta sambo göra anspråk på en lägenhet som jag ska köpa?

Datum: 08/09/2021

Hej,

Jag och min sambo står inför en separation. Jag fick en lägenhet i samband med att vi träffades som vi valde att flytta in i tillsammans samtidigt. Jag står som ensam på hyreskontraktet. Min fd har fått en lägenhet som det är inflyttning i efter årsskiftet. I samband med detta ska lägenheten ombildas till bostadsrätt. Min fd har flertalet gånger sagt att han vill att jag skall köpa lägenheten eller försöka köpa den eftersom det skulle vara bäst för mig och mina 2 barn som jag har på heltid.

Om jag får möjlighet att köpa lägenheten en månad efter han har flyttat ut, kommer han då i efterhand komma kunna göra anspråk på lägenheten, så att jag måste köpa ut honom? Han vill inte skriva något bodelningsavtal eftersom han tycker att vi kan ta detta muntligt och att han säger att han inte vill ha lägenheten. Jag vet inte hur jag skall göra. När det är en hyresrätt så tillfaller lägenheten mig oavsett eftersom jag har mest behov av lägenheten på grund av mina 2 barn. Han har inga barn och ett företag som det även går mycket bra för. Om jag köper lägenheten efter han flyttat ut då har jag ju köpt lägenheten för mitt eget och barnens bruk och inte för att vi skall vara sammanboende. Kan han då komma och göra anspråk på lägenheten i efterhand?

Hej och tack för din fråga,

Om du köper lägenheten efter att din före detta sambo har flyttat ut och ert samboförhållande därmed har upphört, kommer han inte kunna göra anspråk på lägenheten. Precis som du säger beror det på att du inte köper lägenheten för er gemensamma användning, utan för att du och dina barn ska bo där. För att undvika framtida konflikter om lägenheten kan det vara bra att tänka på att du köper lägenheten först efter att han har flyttat ut och bosatt sig någon annanstans.

Ett samboförhållande upphör bland annat när samborna flyttar isär.[1] När ett samboförhållande upphör på det sättet kan en bodelning göras.[2] Vid bodelningen är det samboegendom som ska delas upp mellan samborna.[3] Det innebär att samborna enbart kan göra anspråk på samboegendom och inte på andra tillgångar som den andra sambon har.

Med samboegendom avses bohag och bostad som förvärvats för gemensam användning.[4] Det som är avgörande för om bohag eller bostad är samboegendom är alltså vad syftet har varit, dvs. om samborna har köpt egendom som de ska ha tillsammans eller om någon av dem har köpt, fått eller ärvt egendomen innan förhållandet inleddes.

En hyresrätt eller bostadsrätt kan vara sambornas gemensamma bostad om den förvärvats för gemensam användning, är avsedd att användas som sambornas gemensamma hem och den i huvudsak används som deras hem.[5] Om en bostad förvärvas under samboförhållandet kan den antas utgöra samboegendom. Förvärvas bostaden däremot efter att förhållandet upphört, kan det antas att den inte har förvärvats för gemensam användning och då utgör den inte samboegendom.

När en hyresrätt ombildas till bostadsrätt blir den samboegendom om syftet med förvärvet av bostadsrätten varit att den ska användas gemensamt.[6] Bostadsrätten kommer därmed i så fall att ingå i en bodelning. Om bostadsrätten däremot ombildas efter att samboförhållandet har upphört och förvärvet av bostadsrätten inte är avsedd för gemensam användning, kommer den inte utgöra samboegendom. Det innebär att den inte ska tas med i en eventuell bodelning. Den person som inte har förvärvat lägenheten kommer därmed inte kunna göra anspråk på den.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 2 § första stycket p. 2 sambolagen.
[2] 8 § sambolagen.
[3] 12 § sambolagen.
[4] 3 § sambolagen.
[5] 5 § första stycket p. 3 sambolagen.
[6] Se NJA 2003 s. 650.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.