Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan min före detta sambo överta lägenhet och lån vid separation?

Datum: 25/10/2021

Hej,

Min och min partners förhållande har upphört. Vi var sambor och bodde i en lägenhet tillsammans. Vi äger lägenheten tillsammans och jag står som medsökande avseende bolånet. Det finns inget samboavtal. Kan min före detta sambo överta lägenheten och bolån?

Hej och tack för din fråga,

När ett samboförhållande upphör kan någon av samborna begära bodelning avseende samboegendom. En lägenhet utgör samboegendom om det är sambornas gemensamma bostad och det införskaffats för gemensam användning enligt 3 § sambolagen. Vid en bodelning beräknas värdet av vardera sambos samboegendom efter att skulder dragits av. Därefter läggs värdet av samboegendomen ihop och delas lika mellan samborna (14§ sambolagen). När det står klart vilket värde respektive sambo har rätt till sker en lottläggning. Det innebär att samborna kommer överens om vilka specifika tillgångar som tillfaller vardera part. Om samborna är överens om att bostaden ska tillfalla den ena av dem kan den parten köpa ut den andra. Det innebär att den part som inte får bostaden på sin lott ska kompenseras i pengar. Vanligtvis övertas då bolånen av den som får bostaden på sin lott vilket minskar det belopp som den andra parten ska kompenseras med.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.