Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan min fru ansöka om svenskt medborgarskap?

Datum: 21/09/2020

Hej,

Jag är gift med en rysk medborgare som är 73 år. Vi har varit gifta sedan 2006. Min fru har tillfälligt uppehållstillstånd (3 år ) som går ut i slutet på oktober. Hon har genomgått svenskkurs med godkänt resultat. Har fastadress tillsammans med mig.

Kan hon ansöka om svenskt medborgarskap eller måste hon ansöka om ytterligare en period för tillfälligt uppehållstillstånd?

Hej och tack för din fråga,

För att få svenskt medborgarskap så måste man uppfylla kraven för hemvist, alltså bott i Sverige en viss tid, hur länge varierar beroende på vilket land man kommer ifrån. Det vanligaste är ett krav på 5 år men tidskravet kan variera. I vissa situationer kan man erhålla svenskt medborgarskap trots att kraven inte är uppfyllda, till exempel om man är gift med en svensk medborgare. Det kan därför rekommenderas att kontakta Migrationsverket för ytterligare information.

Det finns vissa krav som ställs upp i medborgarskapslagen (MedbL) som måste uppfyllas för att man ska få svenskt medborgarskap.[1] Den som ansöker om svenskt medborgarskap måste:

  • kunna styrka sin identitet – detta kan man göra genom att visa sitt pass eller identitetsdokument i original eller genom att en nära släkting intygar identiteten,
  • ha fyllt 18 år,
  • ha permanent uppehållstillstånd (alternativt uppehållsrätt eller uppehållskort om man är EU-medborgare eller närstående till EU-medborgare) – ett tidsbegränsat uppehållstillstånd räcker alltså inte,
  • ha uppfyllt kraven för hemvist – alltså bott i Sverige en viss tid, hur länge varierar beroende på vilket land man kommer ifrån; det vanligaste är ett krav på 5 år men tidskravet är kortare för flyktingar/statslösa (4 år) och nordiska medborgare (2 år),
  • och ha haft och förväntas komma att ha ett hederligt liv i Sverige – man ska ha levt ett skötsamt liv vilket innebär att Migrationsverket kontrollerar att man inte begått brott eller dragit på sig skulder under sin tid i Sverige.

Man kan i vissa fall erhålla svenskt medborgarskap trots att kraven ovan inte är uppfyllda.[2] Det handlar om situationer där sökanden tidigare har varit svensk medborgare, är gift eller sambo med en svensk medborgare eller att det annars finns särskilda skäl.

Ansökan om svenskt medborgarskap görs till Migrationsverket.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 11 § MedbL.
[2] 12 § MedbL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.