Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Kan min fru få uppehållstillstånd på grund av anknytning till vårt barn?

Hej,
Jag är gift med en kvinna från Montenegro. Min fru är gravid med vårt gemensamma barn. Jag undrar om det finns möjlighet för min fru att få uppehållstillstånd pga anknytning till barnet. Jag själv är svensk medborgare. Jag har läst en hel del på Migrationsverkets hemsida att man behöver försörja familjen, i form av bostad och inkomst. Jag bor tillsammans med min mamma och jag får ungefär 10.000 kr av CSN varje månad. Finns det möjlighet att kanske göra ett undantag i min situation, d.v.s att min fru kan stanna pga av anknytning till barnet trots att jag i nuläget inte uppfyller kraven i form av inkomst?

Tack på förhand!

Hej och tack för din fråga,

Enligt 5 kap. 3a § Utlänningslag får uppehållstillstånd ges till en utlänning som är förälder till och vårdnadshavare för samt sammanbor med ett barn som är bosatt i Sverige. Det finns således möjlighet för din fru att få uppehållstillstånd på grund av anknytning till barnet.

Om man behöver stanna i Sverige för att inte skiljas från sitt barn ska man berätta om sin familjesituation för Migrationsverket. Det man kan göra är att skriva ett brev till Migrationsverket och berätta om sitt barn, eller sitt ofödda barn. I brevet ska man skriva varför man inte kan skiljas från sitt barn för att ansöka om uppehållstillstånd från sitt hemland. I brevet ska man dessutom skicka med intyg om graviditet.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online