Kan min inneboende hindra mig från att sälja min lägenhet?

Hej,

Jag har en inneboende i min bostadsrätt som hyrt ett rum i snart fyra år. Nu har jag bestämt mig för att flytta, men när jag tog upp detta med min inneboende så var hon tydlig med att hon ansåg sig ha rätt att bo kvar. Hon ville därför att det skulle vara ett krav för den som köper lägenheten att hon får ha kvar sitt rum. Kan hon kräva det? Lägenheten ligger centralt i Stockholm och jag förstår att det är svårt att hitta en ny hyresrätt här samt att hon bott här så länge, men är det verkligen rimligt?

Hej och tack för din fråga,

Till att börja med bör nämnas att det finns olika lagar vid uthyrning av bostad. Utifrån din fråga verkar det som att det är privatuthyrningslagen som är tillämplig. Den gäller vid den första uthyrningen, när du hyr ut din egen bostad för annat än fritidsändamål och näringsverksamhet.[1]

Enligt privatuthyrningslagen kan en inneboende aldrig ha rätt till besittningsskydd, alltså rätten till ett skydd för en hyresgäst att bo kvar i en lägenhet trots att hyresvärden säger upp hyreskontraktet. Hyresgästen har inte heller rätt till förlängning av hyresavtalet, om parterna inte avtalat något annat.[2] Däremot har hyresgästen rätt till tre månaders uppsägningstid då hyresvärden säger upp ett avtal som gäller för obestämd tid. Avtalet upphör då att gälla vid månadsskiftet som inträffar tidigast efter tre månader från uppsägningen, om inte en längre uppsägningstid har avtalats.[3]

Reglerna i privatuthyrningslagen går alltså att avtala bort, så länge det inte är till nackdel för hyresgästen.[4] Detta innebär att din inneboende skulle kunna ha rätt till visst besittningsskydd om det framgår av ert avtal. Men om så inte är fallet, kan din inneboende inte kräva att få bo kvar.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] Lagen om uthyrning av egen bostad (UEB)
[2] 3 § 3 st. UEB
[3] 3 § 2 st. UEB och 12 kap. 4 § 1 st. 1 p. JB
[4] 2 § UEB och 12 kap. 1 § 5 st. JB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.