fbpx

Kan min inneboende hindra mig från att sälja mitt hus?

Kan min inneboende hindra mig från att sälja mitt hus? Tacksam för svar

Din fråga regleras i jordabalkens tolfte kapitel som även brukar kallas hyreslagen i vardagligt tal. Då en hyresgäst har besittningsskydd innebär detta vissa förmåner för hyresgästen. Som exempel kan nämnas rätt till förlängning av hyresavtalet under förutsättning att inte något av undantagen i lagen är uppfyllda. Som inneboende saknar man besittningsskydd då det rum den inneboende hyr utgör en del av upplåtarens egen bostad. Eftersom din inneboende saknar besittningsskydd kan personen inte förhindra en eventuell försäljning av ditt hus.

Vad du däremot som hyresvärd måste vara uppmärksam på är att din hyresgäst enligt sitt hyresavtal med dig sannolikt har en uppsägningstid. Det är viktigt att du respekterar uppsägningstiden då du annars riskerar att behöva betala skadestånd vid en eventuell rättstvist. Om ni inte har avtalat något specifikt ifråga om uppsägningstid gäller reglerna i tolfte kapitlet jordabalken. Den vanligaste uppsägningstiden är tre månader då det gäller bostäder.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas