Kan min inneboende hindra mig från att sälja mitt hus?

Hej,

Kan min inneboende hindra mig från att sälja mitt hus? Tacksam för svar

Hej och tack för din fråga,

Din fråga regleras i jordabalkens tolfte kapitel som även brukar kallas hyreslagen i vardagligt tal. Då en hyresgäst har besittningsskydd innebär detta vissa förmåner för hyresgästen. Som exempel kan nämnas rätt till förlängning av hyresavtalet under förutsättning att inte något av undantagen i lagen är uppfyllda. Som inneboende saknar man besittningsskydd då det rum den inneboende hyr utgör en del av upplåtarens egen bostad. Eftersom din inneboende saknar besittningsskydd kan personen inte förhindra en eventuell försäljning av ditt hus.

Vad du däremot som hyresvärd måste vara uppmärksam på är att din hyresgäst enligt sitt hyresavtal med dig sannolikt har en uppsägningstid. Det är viktigt att du respekterar uppsägningstiden då du annars riskerar att behöva betala skadestånd vid en eventuell rättstvist. Om ni inte har avtalat något specifikt ifråga om uppsägningstid gäller reglerna i tolfte kapitlet jordabalken. Den vanligaste uppsägningstiden är tre månader då det gäller bostäder.

Vänliga Hälsningar,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.