Kan jag skilja mig trots att min fru bor utomlands och inte går att få tag i?

Hej,

Min fru har lurat mig och jag har blivit försatt i en massa skulder pga henne. Jag vill nu skiljas men vi bor i Portugal och där har hon nu fortsatt med sina lurendrejerier och anmält att jag misshandlat henne och barnen. Nu får jag inte tag i henne längre. Hur ska jag kunna skilja mig när jag inte vet var hon är någonstans?

Hej och tack för din fråga,

Reglerna om äktenskapsskillnad bygger på principen att om en make vill skiljas så ska domstolen respektera det. Att lämna in själva skilsmässoansökan till tingsrätten kräver inte båda makarnas underskrift, utan det räcker att den ena maken vill skiljas och lämnar in en ansökan om äktenskapsskillnad.

Du ska således lämna in en stämning om skilsmässa till tingsrätten. Du får i skilsmässoansökan skriva Portugal som hennes adress. Tingsrätten kommer då att förordna en god man för henne. Den gode mannen får då försöka få tag i henne. Om det inte går att få tag i henne så får den gode mannen svara för henne. Den gode mannen kommer troligen att bestrida käromålet om skilsmässa, vilket innebär att en betänketid börjar att löpa om sex månader.[1] Därefter kan du fullfölja sin skilsmässotalan och begära att tingsrätten ska meddela dom om äktenskapsskillnad.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 5 kap. 2 § ÄktB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.