Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan min kille bli av med jobbet om han döms till fängelse?

Datum: 28/12/2022

Hej,

En natt i höstas när min kille var på väg hem från krogen så gjorde han en dum grej och nu har han blivit åtalad för rån. Han har inte berättat om det för sin chef. Min kille är förstås väldigt orolig för att han ska bli av med jobbet om han döms till fängelse. Riskerar han att få sparken från sitt jobb om han döms för rån?

Hej och tack för din fråga,

Brott som begås utan att ha samband med arbetet eller arbetsplatsen, kan inte per automatik läggas till grund för uppsägning eller avsked.

Enligt arbetsdomstolen får en bedömning göras från fall till fall. I bedömningen görs en avvägning mellan den misstänktes intresse av att behålla sitt jobb och dennes chefs intresse av att bli av med honom på grund av det han har gjort. Om brottet innebär att arbetstagaren anses vara olämplig för sitt arbete, kan det utgöra grund för avsked liksom om det är ett brott som allvarligt skadar chefens eller utomståendes förtroende för arbetstagaren. Stöldbrott är ett sådant brott till exempel.

Vad gäller frånvaro för avtjänande av fängelsestraff, leder inte heller detta automatiskt till avsked utan en bedömning måste göras i varje enskilt fall. Man måste ta hänsyn till bland annat arbetstagarens arbetsuppgifter, hur hen har skött dessa och till arbetsgivarens möjligheter att anställa en vikarie för honom. Rör det sig om ett kortare fängelsestraff, förväntas en arbetsgivare normalt kunna lösa det med en tillfällig ersättare. Längre fängelsestraff behöver däremot inte accepteras av arbetsgivaren.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också lära mer om ämnet i vår handbok i arbetsrätt.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.