Kan min mamma få uppehållstillstånd på grund av anknytning till mig?

Hej,

Jag kom till Sverige för några år sedan från ett tredje land. Idag har jag fått svenskt medborgarskap och har precis fyllt 18 år. Jag vill nu hämta hit min mor.

Finns det någon möjlighet att min mamma kan få uppehållstillstånd på grund av anknytning till mig?

Hej och tack för din fråga,

Uppehållstillstånd kan ges på grund av anknytning, reglerna kring detta hittar vi i 5 kap. utlänningslagen (UtlL).

Om en person är ogift och under 18 år samt har fått uppehållstillstånd efter att denne kommit till Sverige ensam (utan familjemedlemmar) och ansökt om asyl, kan en förälder få uppehållstillstånd.

Om en person är över 18 år gammal kan en förälder i undantagsfall få uppehållstillstånd för att flytta hit.

Enligt 5 kap. 3 a § UtlL får uppehållstillstånd ges till en utlänning som är nära anhörig till någon som är bosatt i Sverige om de har ingått i samma hushåll som den personen och det finns ett särskilt beroendeförhållande mellan dem. Detta innebär att en förälder i undantagsfall kan få uppehållstillstånd för att flytta till sitt barn i Sverige. Man ska då kunna visa att man bott tillsammans omedelbart innan den anhörige flyttade till Sverige och att personerna var socialt och känslomässigt beroende av varandra. Om det exempelvis har gått många år sedan ett vuxet barn och en förälder har bott tillsammans kan det vara en omständighet som talar emot att dessa har ett beroendeförhållande till varandra.

När man är svensk medborgare behöver inte förutsättningarna för bostad och försörjning vara uppfyllda enligt 5 kap. 3 c § UtlL.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas