Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan min mamma ge mig och min bror hennes lägenhet när hon går bort och utan att låta vår syster ärva den?

Datum: 11/11/2021

Hej,

Min pappa är död sedan 13 år tillbaka och min mamma är 94 år och bor i en bostadsrätt. Min mamma vill att jag och min bror ska ärva hennes lägenhet. Vi har även en syster. Kan man göra så mot vår syster?

Hej och tack för din fråga,

Huvudregeln om er mor skulle avlida, är att hennes närmsta släktingar – i ert fall ni, ärver av henne. [1] Då gäller principen om att barn taga lika lott och innebär att ni tre syskon ska ärva lika mycket av er mamma. Ni har således rätt till lika arvslott.

Er mamma kan inte göra er syster arvlös på så sätt att hon inte får ärva någonting. Istället har hon möjlighet genom ett testamente begränsa er systers arv till att bara få ut sin laglott och att resten tillfaller dig och din bror. Systern har alltså rätt till laglotten som utgör hälften av arvslotten. [2]

Sammanfattningsvis kan er mamma skriva ett testamente som säger att lägenheten specifikt ska tillfalla er och att systern endast ska få rätt till sin laglott. Skulle lägenheten vara det enda av värde er mamma lämnar kvar, är det du och din bror som får köpa ut er syster till det värde hon har rätt att ärva.[3]

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 1 § ÄB
[2] 7 kap. 1 ÄB
[3] 7 kap. 5 § ÄB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.