Kan min man gömma undan pengar vid skilsmässa?

Hej,

Kan min man gömma undan pengar inför en skilsmässa genom att ta ut dem från banken innan jag hunnit skicka in ansökan om skilsmässa till tingsrätten?? Vad gäller om han säljer exempelvis båt, bil och husvagn, tar betalt kontant och gömmer undan dessa pengar?

Hej och tack för din fråga,

Det är inte tillåtet att sälja saker i smyg för att sedan gömma pengarna inför en skilsmässa eftersom ni båda har redovisningsplikt.

När man gör en bodelning på grund av skilsmässa är huvudregeln att egendomen ska fördelas med utgångspunkt i hur egendomsförhållandena såg ut den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes.[1] Om ingen egendom har gjorts till enskild egendom, till exempel genom ett äktenskapsförord, är all egendom giftorättsgods och ska därmed ingå i bodelningen.[2] Värdet av giftorättsgodset slås ihop och delas lika mellan makarna.

Båda makarna har en skyldighet att redovisa för sin egendom inför bodelningen samt lämna alla uppgifter som kan vara av betydelse.[3] Din man måste alltså visa om han på något sätt har minskat sin förmögenhet och hur hans tillgångar i övrigt har använts. Han är även skyldig att visa om han har egendom i form av kontanta medel.

Om det skulle vara så att din make har minskat sitt giftorättsgods utan ditt samtycke ska hans andel av giftorättsgodset, under vissa förutsättningar, minskas i motsvarande mån.[4]

Om ni inte kommer överens om bodelningen eller om du misstänker att din make gömmer pengar eller annan egendom, kan du ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten.[5]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 2 § ÄktB
[2] 7 kap. 1 § och 10 kap. 1 § ÄktB
[3] 9 kap. 3 § ÄktB
[4] 11 kap. 4 § ÄktB
[5] 17 kap. 1 § ÄktB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.