Kan min man slänga ut mig ur lägenheten?

Hej!

Min man vill slänga ut mig efter 20 år som gifta. Vi bor i en hyreslägenhet och han står på kontraktet men jag har varit skriven på adressen sedan 1985. Han säger att det är hans lägenhet och att jag får fixa ett eget boende. Vad ska jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Vem som har rätt till lägenheten beror på om den räknas som er gemensamma bostad. Frågan är alltså om den har använts som ert gemensamma hem.

Av din fråga låter det som att ni har bott där gemensamt och att ni nu inte kan komma överens om vem som ska bo kvar i den. Det är reglerna i äktenskapsbalken som blir tillämpliga i ert fall eftersom ni varit gifta.

Den make som har bäst behov av den gemensamma bostaden har rätt att behålla den. [1] Det räcker alltså inte att stå på hyreskontraktet för att få behålla lägenheten, om den räknas som er gemensamma bostad.

Vem som har bäst behov av lägenheten är något som avgörs i domstol om ni inte kan komma överens. Bland annat tittar domstolen i en sådan bedömning på makarnas ålder, möjlighet att skaffa ny bostad och ekonomiska förutsättningar. Exakt vad som kommer vara avgörande går dock inte att svara på.

Om ni inte kommer överens och vill ta tvisten vidare till domstol skulle jag råda dig att anlita ett ombud.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 11 kap. 8 § äktenskapsbalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.