Kan min pappa bli dömd för en gärning om det var i syfte att försvara mig?

Hej,

Jag blev oprovocerat attackerad av 2 gärningsmän. Min far märke detta och hjälpte mig då jag låg på marken. Min far lyckades ta tag i en av dem två och började försvara mig. Det slutade med att jag blev knivhuggen och knivskuren, samt att en utav de två gärningsmännen blev slagen.

Kan min pappa bli dömd för en gärning om det var i syfte att försvara mig?

Hej och tack för din fråga,

Om en person begår en gärning i nödvärn utgör det ett brott endast om den med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig enligt 24 kap. 1 § Brottsbalken (BrB).

Hjälper någon en annan person i nödvärn, har denne samma rätt till nödvärn som personen som blir utsatt enligt 24 kap. 5 § BrB. Gärningen ska inte vara uppenbart oförsvarlig och det ska föreligga en nödsituation för att den ska kunna rättfärdigas med hjälp av nödvärnsbestämmelsen.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.