Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Har min sambo rätt att kasta ut mig från lägenheten?

Datum: 08/09/2021

Hej,

Jag och och min sambo gjorde slut för 3 veckor sedan och jag letar nu lägenhet för fullt. Jag är folkbokförd på hans adress och betalar hyra till honom. Han äger en bostadsrätt som han köpte innan vi träffades. Trots att det är svårt för mig att hitta lägenhet just nu så hotar han med att byta lås på dörren om jag inte flyttar ut direkt. Vilka rättigheter har jag och har han verkligen rätt att låsa mig ute?

Hej och tack för din fråga,

Det är sambolagen (SamboL) som reglerar ägandeförhållanden mellan två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett äktenskapsliknande förhållande, alltså som sambor.  Bostad och bohag räknas som samboegendom endast om de förvärvats för gemensam användning.[1] Har en före detta sambo förvärvat bostadsrätten innan den andre sambon flyttade in, utan syfte att den skulle vara till gemensam användning, utgör den inte samboegendom.

Om bostaden inte är samboegendom kan den andre sambon endast överta bostaden i undantagsfall. Detta kan främst bli aktuellt om det finns gemensamma barn med i bilden som bäst behöver bostaden, annars är ett sådant övertagande bara möjligt om synnerliga skäl finns.[2] Begäran om att överta bostaden ska skickas in inom ett år från att samboförhållandet upphörde eller inom 3 månader om man lämnat bostaden.[3] Får man rätt att överta en bostad måste man ersätta den andre sambon med bostadens värde.[4]

I den situation lägenheten är den ena sambons egna och inte ska ingå i någon bodelning är den som äger boendet att betrakta som hyresvärd och den som bor hos ägaren dennes hyresgäst. Man har som hyresgäst rätt till en uppsägningstid på tre månader.[5] Blir man utkastad innan denna period kan man kontakta hyresgästföreningen, eller i andra hand tingsrätten, för att kräva ekonomisk ersättning för den period man inte fick bo kvar.

Som ägare till sin bostad som inte ska ingå i någon bodelning har man rätt att utföra ett låsbyte. Finns det dock egendom kvar som tillhör annan måste man ge denna person en möjlighet att komma och hämta ägodelarna. När en person olovligen hindrar någon annan att få tillgång till sin egendom så kan man hos Kronofogden ansöka om särskild handräckning för hjälp med att få ut egendomen.[6] Att hindra någon från att komma åt sina saker kan i vissa fall även utgöra en brottslig handling.[7]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1]  3 § SamboL.
[2] 22 § st. 1 SamboL.
[3] 22 § st. 2 SamboL.
[4] 22 § st. 3 SamboL.
[5] 12 kap. 4 § st. 1 p. 1 JB.
[6] 4 § Lag om betalningsföreläggande och handräckning.
[7] 8 kap. 8 § BrB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.