Kan min sambo ta hunden vid en separation trots att jag står som ägare till den?

Hej,

Jag och min sambo ska separera. Vi har en hund som vi köpte tillsammans. Jag är ensam registrerad som ägare och anser att hunden är min, medan min sambo hävdar att vi måste komma överens eftersom vi köpte den tillsammans. Vad gäller?

Hej och tack för din fråga,

När man varit sambor och ska separera ska en bodelning ske om någon av samborna begär det.[1] Det är endast så kallad samboegendom som ska ingå i bodelningen vid en separation mellan sambor, vilket utgörs av den gemensamma bostaden och bohaget.[2]

Eftersom en hund inte faller inom dessa kategorier ska den inte ingå i bodelningen. Djuret behålls därför i regel av den person som är registrerad ägare. Det innebär att du har rätt att behålla hunden om du ensam betalade för hunden samtidigt som bara du är registrerad ägare.

Det framgår dock i din fråga att ni köpte hunden tillsammans. Om hunden förvärvats gemensamt, både du och din sambo bidrog med pengar till köpet av hunden, ska ägandeförhållandena bestämmas utifrån vad vardera sambo bidrog med vid förvärvet enligt samäganderättslagen. Om ni båda bidrog till köpet av hunden måste ni alltså komma överens.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation, för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i våra handböcker om samboavtal och bodelning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 8 § sambolagen (2003:376)
[2] 7 § sambolagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.