Kan min sambos ex kräva underhåll av oss?

Hej,

Min sambo har tre barn från tidigare äktenskap. Hans exfru har krävt honom på dyrt underhåll som tagits upp av advokater. Hon har fått två nya barn med en man som hon nu har gift sig med och som tjänar mycket pengar. Hon startade ett företag för några år sedan, vilket hon inte tar ut lön från. Istället lever hon på barnbidrag som hon får för sina fem barn och underhåll på omkring 7 000 kronor från min sambo. Min sambos lön har sänkts från ca 450 000 kronor per år till ca 350 000 kronor per år. Vi fick även belåna vårt hus eftersom att hon fick retroaktivt underhåll på ungefär 85 000 kronor trots att de hade varit överens om underhåll tidigare.

Vad säger lagen om detta? Hur kan vi får stå för hennes glamorösa liv med resor och dyra märkeskläder till sig och barnen medan vi går på knäna?

Hej och tack för din fråga,

När man fastställer underhållsbidraget utgår man från en förälders underhållsförmåga. När någon förälders ekonomiska förutsättningar ändras efter att ett underhållsbidrag har fastställts kan domstolen ändra på beloppet som ska utgå i underhållsbidrag.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.