Kan min tjej komma till mig i Sverige?

Hej,

Jag kom till Sverige för några år sedan som ensamkommande barn och fick då permanent uppehållstillstånd eftersom jag sökte skydd. Nyligen träffade jag en tjej genom nätet som jag vill ska bo med mig i Sverige. Eftersom jag är student och inte uppfyller Migrationsverkets försörjningskrav har tjejen ännu inte kunnat flytta hit. Även om jag egentligen inte vill, har jag bestämt mig för att skaffa ett jobb, så att jag kan uppfylla kraven. Vilka möjligheter har hon då att komma till mig i Sverige?

Hej och tack för din fråga,

Den som inte är EU-medborgare måste ha uppehållstillstånd för att kunna flytta till en familjemedlem i Sverige. Uppehållstillståndet ska som utgångspunkt sökas från hemlandet.

Den som ska gifta sig eller bli sambo med någon som har permanent uppehållstillstånd i Sverige kan själv få uppehållstillstånd. För det krävs att den som har permanent uppehållstillstånd i Sverige ska kunna försörja sig själv och sin blivande sambo eller make. Denne måste dessutom ha en tillräckligt stor bostad med tillräckligt hög standard. En bostad med ett rum samt kök eller kokvrå är stor nog för två vuxna.

Uppfylls inte Migrationsverkets krav kan den blivande maken eller sambon ansöka om visum för att få åka till Sverige på tillfälliga besök. Visum kan sökas på en svensk ambassad.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.