Kan min utländska mamma få komma till mig i Sverige?

Hej,

Jag är en tjej som är 24 år och jag har nyligen fått kontakt med min mamma som bor utomlands. Min pappa har aldrig tidigare avslöjat vem min mamma är eller var hon bor. Jag undrar nu om det är möjligt att min mamma kan få komma hit till mig i Sverige?

Hej och tack för din fråga,

För att en medborgare i ett land utanför EU ska få stanna i Sverige längre än 3 månader krävs enligt 2 kap. 5 § utlänningslagen (UtlL) att personen beviljas ett uppehållstillstånd. Som EU-medborgare har man dock rätt att arbeta, studera eller bo i ett annat EU-land utan uppehållstillstånd. Uppehållstillstånd kan t.ex. ges på grund av asyl, arbetstillstånd eller anknytning. Reglerna kring att få stanna i landet på grund av anknytning till en familjemedlem återfinns i 5 kap. UtlL.

I det fall anknytningspersonen är över 18 år gammal är kraven för att bevilja uppehållstillstånd höga och en förälder kan endast i undantagsfall få uppehållstillstånd för att flytta hit.

Enligt 5 kap. 3 a § UtlL får uppehållstillstånd ges till en utlänning som är nära anhörig till någon som är bosatt i Sverige om de har ingått i samma hushåll tillsammans och det finns ett särskilt beroendeförhållande mellan dem. Man ska då kunna visa att man bott tillsammans omedelbart innan den anhörige flyttade till Sverige och att man var socialt och känslomässigt beroende av varandra. Har det gått många år sedan ett vuxet barn och en förälder bodde tillsammans eller om man aldrig bott tillsammans kan det bli svårt att visa på ett sådant beroendeförhållande som lagen kräver. Det finns även ett krav på försörjning som ska vara uppfyllt. Den person som utlänningen åberopar anknytning till ska kunna försörja sig och utlänningen samt ha en bostad av tillräcklig storlek och standard för sig och utlänningen.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.