Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan mina f.d. svärföräldrar kräva tillbaka pengarna de gav oss till handpenningen?

Datum: 12/01/2023

Hej,

Jag står i en skilsmässa och min f.d. mans föräldrar hävdar att de lånat ut 150.000 till handpenningen av vårt gemensamma hus. Vi äger båda 50/50 (min ex-man är den enda som är låntagare dock). Som jag förstod det var pengarna de lånade ut till handpenningen en gåva, men nu vill de kräva mig på summan.  

Jag har inte haft en konversation med dem om detta eller skrivit på något lån från dem. Huset har vi ägt sedan nov 2019 och det har under denna tiden, till dagens datum, inte gjorts några betalningar. Till vilket konto dessa pengar skulle ha blivit överförda kan jag inte se. Vi har ett gemensamt konto och han har även ett holländskt konto (han är holländsk medborgare). 

Kan de begära dessa pengar av mig? 

Hej och tack för din fråga,

Om din f.d. mans föräldrar vill kräva pengar av dig så måste det finnas en rättslig grund för anspråket. I detta fall har de påstått att ni har en överenskommelse, ett avtal, om återbetalning avseende handpenningen.

Det finns inga formkrav för att ingå ett avtal, vilket innebär att det inte ställts några krav på att det ska bevittnas, skrivas ned. Ett muntligt avtal är därför lika bindande som ett skriftligt avtal.[1] Problemet med muntliga avtal är att om en tvist uppstår så är det svårt att bevisa vad som är avtalat, eftersom det blir ord mot ord. Skriftliga avtal är därför att föredra ur bevissynpunkt.

Eftersom du och din f.d. mans föräldrar inte är överens om huruvida det finns en betalningsskyldighet aktualiseras frågor om bevisbördans placering. Den som påstår att det finns en fordran har bevisbördan för sitt påstående. Bevisbördan kan dock svänga om, när den som påstår att en skuld föreligger visar att en transaktion skett, exempelvis genom kontoutdrag, varpå den andra parten invänder att transaktionen utgjort gåva. Den som påstår att transaktionen var en gåva behöver då som huvudregel föra bevisning om det.

Din f.d. mans föräldrar kan väcka talan i domstol för att få betalningsskyldigheten prövad. Domstolen kommer då att pröva om det föreligger en fordran eller om transaktionen utgjort gåva.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i fordran och skuld.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 1 § 1 stycket AvtL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.