Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Kan mitt barns pappa vägra umgänge med sonen pga Corona/Covid-19?

Datum: 18/05/2020

Hej,

Jag och min sons pappa lever inte tillsammans och jag har sonen alla dagar förutom varannan helg. Nu i Corona vill inte han ta sin son pga smittorisk då jag jobbar i hemtjänst. Han har astma och anser att han inte ska komma dit för att han är rädd för att bli sjuk. Kan han verkligen neka att ta sin son när vi har gemensam vårdnad?

Han väljer även detta för att inte behöva isolera sig från sin nya flickvän och hennes barn och för hans pappa och bror.
Är detta underlag nog att få vårdnaden över sonen?

Hej och tack för din fråga,

Det ovan nämnda talar för att en förälder inte ska kunna neka umgänge med sitt barn. Det kan emellertid vara en god idé att be om råd av pappans läkare.

Trots den rådande situationen med Corona/Covid-19 har barnen rätt till umgänge med båda sina föräldrar. Endast en oro att bli smittad av viruset bör dock inte vara en giltig ursäkt till att inte ha umgänge om barnet. Om däremot en förälder eller ett barn skulle bli sjuk bör Folkhälsomyndighetens riktlinjer om att stanna hemma beaktas. Hänsyn måste alltid tas till vad som är barnets bästa. Umgänget skulle i sådant fall kunna ske genom till exempel telefon- eller videosamtal.

Det finns tyvärr ingen skyldighet för sina föräldrar att umgås med sitt barn. Umgänget finns till för barnet och det föreligger endast en rätt för barnet att träffa föräldern men ingen skyldighet för föräldrarna att träffa barnet.

Svaret avseende om detta kan påverka möjligheten att få ensam vårdnad är inte självklar. En av grunderna för att få ensam vårdnad är att det föreligger samarbetsproblem mellan vårdnadshavarna. Det kan möjligtvis påverka samarbetet på grund av att vårdnadshavarna inte kan komma överens och att han dikterar villkoren för hur villkoren för samarbetet ser ut. Situationen med Corona/Covid-19 är så pass unik att det inte finns tidigare rättsfall som man kan jämföra med. Det är därför svårt att ge ett klart svar.

En förälder som vill få ändring i vårdnaden kan ansöka om ensam vårdnad genom en stämningsansökan till tingsrätten. För alla beslut om barnets vårdnad, boende och umgänge ska barnets bästa alltid vara avgörande.[1]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 2 a § FB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.