Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan mitt ex hindra att vår dotter vaccineras?

Datum: 29/09/2023

Hej,

Jag och min fru är skilda sedan ett par år och tillsammans har vi en är 11–årig flicka. Hon går i 5:an och har fått information från sin skolsköterska om vaccination mot livmoderhalscancer (HPV). Både jag och hennes mamma behöver skriva under en blankett men vi kan inte komma överens. Jag tycker att det är en självklarhet och vill skriva under blanketten, men hennes mamma vill inte det. Jag undrar nu om jag har rätt att ensam bestämma att vår flicka ska bli vaccinerad eller om hennes mamma måste ge sitt medgivande?

Hej och tack för din fråga,

Både du och din dotters mamma har, förutsatt att ni båda står som vårdnadshavare, rätt och skyldighet att fatta beslut som rör barnets personliga angelägenheter.[1] För det fall barnet står under vårdnad av två vårdnadshavare ska dessa beslut fattas gemensamt. Beslut som avser den dagliga omsorgen och mer vardagliga frågor kan fattas av en av er ensam. Detta kan handla om frågor som till exempel barnets mat, kläder, sovtider och hur barnet ska tillbringa sin fritid.

Huruvida er dotter ska vaccineras mot HPV bör dock ses som en fråga av så pass ingripande betydelse att den inte kan anses som en del av den dagliga omsorgen. Därför har du ingen möjlighet att ensam bestämma om hon ska vaccineras.

Har vårdnadshavare svårt att komma överens om viktiga frågor som rör barnet, kan man vända sig till familjerätten i sin kommun och be om så kallade samarbetssamtal.[2] Om föräldrarna trots samtalen har problem att komma överens om vad de tycker är bäst för sitt barn, kan vårdnadshavarna ansöka eller avtala om att en av föräldrarna förordnas som ensam vårdnadshavare. Antingen avtalar man om det på familjerätten eller så kan det beslutas av domstol.[3]

Behöver du vidare vägledning rekommenderar vi att du diskuterar ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i vårdnad, boende och umgänge.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 11 § Föräldrabalken (FB)
[2] 6 kap. 18 § FB
[3] 6 kap. 5-6 § § FB

Se hela svaret

Moa Möller

Chefsjurist och advokat på Zeijersborger & Co och verksam i branschen sedan 2015 som målsägandebiträde och expert inom familjerätt. Tagit juristexamen på Göteborgs universitet. Medlem i advokatsamfundet. 

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.