Kan mitt ex hindra mig från att resa med våra gemensamma barn?

Hej,

Jag vill åka på semester med mina barn i sommar, men mitt ex tillåter inte det. Han vill inte ens att vi skaffar pass till dem. Vi har delad vårdnad men barnen är folkbokförda hos mig.

Kan mitt ex verkligen hindra mig från att resa med våra barn?

Hej och tack för din fråga,

Som jag tolkat din fråga undrar du om det är möjligt att resa med era gemensamma barn utan den andre förälderns tillåtelse. Det är möjligt att ditt ex kan hindra dig från detta.

Gemensam vårdnad innebär som utgångspunkt att föräldrarna gemensamt ska fatta beslut i frågor som rör barnet och om barnets personliga angelägenheter.[1] Frågan om ett barn får åka på en utlandssemester bör därför vara ett beslut som föräldrarna gemensamt fattar. Detta innebär att en förälder inte kan resa utomlands med barnet utan den andre förälderns samtycke. Men ju äldre barnet blir, desto större hänsyn ska tas till vad barnet själv vill.

För att ansöka om pass krävs det att båda vårdnadshavarna skriver under en blankett. Om någon av föräldrarna vägrar finns möjlighet att vända sig till kommunen för stöd, genom exempelvis samarbetssamtal.[3] Kommer man inte överens med barnets andra vårdnadshavare kan man ansöka om att få ensam vårdnad om barnet i tingsrätten. En förälder som har ensam vårdnad om ett barn har rätt att ensam besluta i dessa frågor.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om vårdnad, boende och umgänge.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 11 och 13 §§ Föräldrabalken
[2] 6 kap. 2 a § Föräldrabalken
[3] 6 kap. 18 § Föräldrabalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.