Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Kan mitt ex neka mig att köpa vårt hus om jag inte tar över alla lån?

Datum: 09/09/2022

Hej,

Jag och mitt ex äger ett hus ihop, hälften var. Vi har även ett lån vid sidan som gjordes för att renovera huset, det är två olika lån. Nu vill han sälja men inte jag och menar att om jag ta över alla lån så skriver han över det på mig, annars inte. Kan han fortfarande neka mig att köpa huset om jag lyckas köpa hans del, och måste jag då ta hela det andra lånet själv?

Hej och tack för din fråga,

Vad jag kan utläsa av frågan vill du få reda på hur det går till om du vill köpa ut din exmake ur huset och om lånet för renovering stannar kvar med huset.

Vid en skilsmässa görs en bodelning som i ert fall innebär att du kan få bostaden på din lott och att du löser ut ditt ex genom att betala hon eller han värdet för din del i bostaden. Finns det lån på bostaden handlar det om att ta över lånen. Vid övertagande av lån krävs att ni båda är överens med er bank samt att du går igenom en ny kreditprövning som banken gör. Om inte lånet för renovering tagits i anslutning till ert bolån utan står fristående är båda parter betalningsskyldiga tills en omförhandling av lån har skett. Således upphör inte lånet vid en separation.

Äktenskapsskillnad mellan makar finns reglerat i Äktenskapsbalken. Bodelningen innebär att makarnas giftorättsgods läggs samman och delas lika.[1] Innan delning kan ske ska värdet av de skulder som makarna har först dras av. Sammanfattningsvis ska skulder i form av utomstående lån dras av innan bodelning av giftorättsgods sker.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 1 § och 11 kap. 2-3 § Äktb


Läs mer:

Vad händer om min exmake har gjort sig av med allt av värde när jag begär bodelning i efterhand?

Kan mitt ex hindra mig från att resa med våra gemensamma barn?

Är det brottsligt att skicka vidare screenshots på konversationer mellan mig och mitt ex?

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.