Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Kan ni hjälpa mig att ansöka om sjukpenning?

Hej,

Kan ni hjälpa mig att ansöka om sjukpenning? Jag har inte jobbat på sju år och i tre år har jag studerat på grund av min nedsatta arbetsförmåga. Man har i sju år misstänkt att jag har något hjärnfel som gör att jag inte fungerar normalt. Nu misstänker man att jag har fibromyalgi och jag ska på reumatologisk undersökning. Läkaren kan inte hjälpa mig. Vad kan jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Normalt sett anlitas en advokat först när det har uppstått en tvist av något slag. Exempelvis för att en person har fått avslag på sin ansökan om sjukpenning och vill ha hjälp med att överklaga beslutet.

Ett första steg kan vara att ringa Försäkringskassan för att be dem förklara vad som behövs för att ansöka om sjukpenning. Deras handläggare kan beskriva för dig vilka handlingar som behöver skickas in och hur du går tillväga i övrigt.

Om man är så pass sjuk att man har svårt att tillgodose sina intressen finns det en möjlighet att få en god man utsedd. Reglerna om god man finns i föräldrabalken, 11 kap. För att få veta mer om detta kan du vända dig till din kommun, det är överförmyndarnämnden i kommunen som fattar beslut kring god man.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online