Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan ordföranden i min förening tvinga mig att måla om mitt hus?

Datum: 14/07/2023

Hej,

Jag bor på en gata med kedjehus där vi har en samfällighetsförening. Den gemensamma gatan och en garagelänga där folk parkerar är gemensam, medan var och en har ett eget fristående hus. Två gånger om året har vi städdag när vi städar på lekplatsen, röjer och umgås. Det är trevligt att träffa alla grannar, men ordföranden är jobbig.

På senaste städdagen sa han till mig att mitt hus är i fel färg och att det förstör intrycket av gatan, och att jag därför måste ändra tillbaka. Jag målade om huset till grön färg istället för vit förra året. Kan han tvinga mig att ändra tillbaka till vitt så alla hus får samma färg igen?

Hej,

En samfällighetsförenings syfte är att förvalta den gemensamma egendomen och får inte bedriva verksamhet som är främmande för föreningens syfte.[1] En delägare är skyldig att följa de regler som kan finnas i stadgarna för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom samfälligheten.[2] Ett inledande tips är därför att titta om stadgarna nämnder något om husfärg, enhetlighet eller annat som ordföranden kan basera sin begäran på. Eftersom frågan rör just ditt hus och inte de gemensamma anläggningarna är det osannolikt att ordföranden har mandat att lägga sig i.

Även om det troligtvis inte finns någon befogenhet för ordföranden i din samfällighetsförening att kräva återställande av husfärgen, kan det finnas andra bekymmer. Du nämner att alla andra hus är i vit färg, och är av typen kedjehus. Det är inte ovanligt att detaljplanen i området stipulerar särskilda regler för husfärg i denna typ av område. Jag föreslår därför att du kollar upp på kommunens stadsbyggnadsenhet hur det förhåller sig med detta där du bor.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i samfälligheter.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 18 § SFL
[2] 19 a § SFL

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.