Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Kan pappan bestämma över dotterns lägenhet som han betalat?

Datum: 04/11/2022

Hej,

Min dotter äger en lägenhet tillsammans med sin pappa. Hon äger 1/4 och han 3/4. De köpte lägenheten för att hon behövde en bostad. Hon är idag 20 år.

Pappan går in i lägenheten när och hur han vill mot hennes vilja och säger att det är han som bestämmer över den. Han vill bestämma vem hon har på besök och hur länge de får stanna. Hon har ständiga hot att om hon inte lyder så slänger han ut henne och han säger då och då att han kommer att sälja bostaden. Detta är ändå en skötsam tjej så han har egentligen ingen orsak att försöka styra vem som är där!

Har han rätt att göra så här? Vem bestämmer om den ska säljas? Han menar att han bestämmer eftersom han äger en större andel än henne.

Hej och tack för din fråga,

Om din dotters pappa inte är bosatt i lägenheten anses han inte vara bostadsrättsinnehavare av den. Oavsett vem som äger lägenheten är det som huvudregel bostadsrättsinnehavaren som bestämmer vem som får vistas i bostaden. Därmed har din dotters pappa inte rätt att gå in i lägenheten mot hennes vilja.

Du skriver att dottern äger 1/4 av lägenheten och att pappan äger 3/4. Detta innebär att det föreligger samäganderätt till lägenheten. Förfogande och förvaltning över en gemensamt ägd bostad kräver samtliga delägares samtycke.[1] Även om dottern äger en mindre del av lägenheten än pappan ska hon alltså vara med och bestämma över den.

Om din dotter och hennes pappa inte kan lösa oenigheter och inte kan enas om lägenhetens förvaltning eller nyttjande kan hon göra en ansökan hos tingsrätten. Domstolen kan då förordna att lägenheten under en viss bestämd tid skall omhändertas av en god man.[2] Hon kan även göra en ansökan hos tingsrätten om att bostaden ska säljas på offentlig auktion. Pappan kan dock begära anstånd med en sådan försäljning om det föreligger synnerliga skäl.[3] Vid en offentlig auktion ansvarar en god man för försäljningen, men delägarna kan begära att lägenheten inte ska säljas under ett minimipris.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 § Samäganderättslagen
[2] 3 § Samäganderättslagen
[3] 6 § Samäganderättslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.