fbpx

Kan pappan kräva växelvis boende om barnet är under 3 år?

Hej,

Jag och min sambo har en dotter på 1 år och 8 månader. Om vi gör slut, vem är det som får bestämma hur hon ska bo? Hon har mest anknytning och trygghet till mig, men det finns ju ett faderskapsintyg så kan han ändå kräva att ha henne varannan vecka? Det står överallt att barn under 3 år inte ska ha växelvis boende nämligen, men jag är orolig att han kan kräva detta ändå.

Hej och tack för din fråga,

Var barnet ska bo är något som föräldrarna själva bestämmer. Om de inte kan komma överens är alternativet att vända sig till familjerätten eller domstolen. Det finns inga juridiska hinder mot att barnet bor växelvis när det är under 3 år gammalt. Vid beslutet om hur boendet ska se ut måste barnets bästa alltid iakttas.

Om ni har gemensam vårdnad, vilket jag från frågan uppfattar det som att ni har, är det ni själva som kommer överens om var barnet ska bo om ni flyttar isär.[1] Skulle ni inte kunna komma överens så är ett första alternativ att vända er till kommunens familjerätt. De kan hjälpa er komma fram till en lösning i samarbetssamtal.[2] För att det ska bli aktuellt måste dock båda föräldrarna samtycka till det. Om någon av föräldrarna inte samtycker till samarbetssamtal hos kommunen så kan någon av er stämma den andra vid tingsrätten. På så sätt kommer domstolen genom dom besluta hur boendet ska se ut för barnet.[3] Vid en sådan tvist kan det vara bra med ett juridiskt ombud. Du är välkommen att kontakta oss för hjälp eller boka en tid online för gratis telefonrådgivning.

Det finns inte reglerat i lag när ett barn är tillräckligt gammalt för att bo växelvis hos föräldrarna. Däremot så måste barnets bästa alltid iakttas i alla beslut kring boendet.[4] Om det skulle gå till domstol så kommer det göras en helhetsbedömning för att se vad som är det bästa för barnet i det enskilda fallet. För att döma till växelvis boende är det viktigt att det finns ett bra samarbete mellan föräldrarna. Tidigare har forskning inte rekommenderat att barn under 3 år ska bo växelvis då så pass små barn ansågs behöva en stadig trygg punkt. Senare forskning har däremot visat att även yngre barn kan ha växelvis boende och må bra av det. Då ställs det dock höga krav på föräldrarna och deras samarbetsförmåga.

Vad som är viktigt att komma ihåg är att även om barnet skulle bo hos dig på heltid så har barnet rätt till umgänge med sin pappa.[5]

Här hittar du svar på en liknande fråga om boende för barn under 3 år.

Mer om barns boende kan du läsa i vårt häfte Vårdnad, boende & umgänge.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 14 a § 2 st. föräldrabalken (FB).
[2] 6 kap. 18 § FB.
[3] 6 kap. 14 a § 1 st. FB.
[4] 6 kap. 2 a § FB.
[5] 6 kap. 15 § FB.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Behöver du ett ombud?

Vill du veta om ditt ärende går att driva på juridisk väg? Ring oss och boka en kostnadsfri telefonrådgivning.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas