Kan pappan kräva växelvis boende om barnet är under 3 år?

Hej,

Jag och min sambo har en dotter på 1 år och 8 månader. Om vi gör slut, vem är det som får bestämma hur hon ska bo? Hon har mest anknytning och trygghet till mig, men det finns ju ett faderskapsintyg så kan han ändå kräva att ha henne varannan vecka? Det står överallt att barn under 3 år inte ska ha växelvis boende nämligen, men jag är orolig att han kan kräva detta ändå.

Hej och tack för din fråga,

Var ert barn ska bo är något som du och pappan till barnet själva bestämmer. Om ni inte kan komma överens är alternativet att vända sig till familjerätten eller domstolen. Det finns inga juridiska hinder mot att barnet bor växelvis när det är under 3 år gammalt. Vid beslutet om hur boendet ska se ut måste barnets bästa alltid iakttas.

Om ni har gemensam vårdnad, vilket jag utifrån frågan uppfattar det som att ni har, är det ni själva som kommer överens om var barnet ska bo om ni flyttar isär.[1] Skulle ni inte kunna komma överens så är ett första alternativ att vända er till kommunens familjerätt. De kan hjälpa er att komma fram till en lösning genom samarbetssamtal.[2] För att det ska bli aktuellt måste dock båda föräldrarna samtycka till det. Om inte båda samtycker till samarbetssamtal hos kommunen så kan istället någon av er stämma den andra vid tingsrätten. På så sätt kommer domstolen genom en dom besluta hur boendet ska se ut för barnet.[3] Vid en sådan tvist kan det vara bra med ett juridiskt ombud. Du är välkommen att kontakta oss för hjälp.

Det finns inte reglerat i lag när ett barn är tillräckligt gammalt för att bo växelvis hos föräldrarna. Däremot så måste barnets bästa alltid iakttas i alla beslut kring boendet.[4] Om det skulle gå till domstol så kommer det göras en helhetsbedömning för att se vad som är det bästa för barnet i det enskilda fallet. För att döma till växelvis boende är det viktigt att det finns ett bra samarbete mellan föräldrarna. Tidigare har forskning inte rekommenderat att barn under 3 år ska bo växelvis då så pass små barn ansågs behöva en stadig trygg punkt. Senare forskning har däremot visat att även yngre barn kan ha växelvis boende och må bra av det. Då ställs det dock höga krav på föräldrarna och deras samarbetsförmåga.

Vad som är viktigt att komma ihåg är att även om barnet skulle bo hos dig på heltid så har barnet rätt till umgänge med sin pappa.[5]

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 14 a § 2 st. Föräldrabalken (FB)
[2] 6 kap. 18 § FB
[3] 6 kap. 14 a § 1 st. FB
[4] 6 kap. 2 a § FB
[5] 6 kap. 15 § FB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.