Kan pappan vägra umgänge med barnen under coronapandemin?

Hej,

Jag har två barn som ska vara varannan helg hos sin pappa men han vägrar att ta emot dem eftersom hans fru är i riskgrupp. Jag är också i en riskgrupp men jag jobbar. Han har träffat barnen tre gånger sedan coronapandemin började. Kan han vägra att ta dem på grund av corona? De vill till sin pappa och jag måste få en paus en stund.

Hej och tack för din fråga,

Som huvudregel ska barnen ha rätt till umgänge med den förälder de inte bor tillsammans med och detta bör gälla trots den rådande coronapandemin.[1] Men eftersom situationen till följd av corona är så pass unik är det svårt att ge ett klart svar eftersom det inte finns tidigare rättsfall att utgå ifrån.

När det gäller umgänge och vårdnad ska man främst tänka på vad som är bäst för barnen, och båda föräldrarna är ansvariga för att umgänget kommer till stånd.[2] Detta talar för att pappan inte borde kunna neka till umgänget. Det är samtidigt viktigt att följa Folkhälsomyndighetens råd. Eftersom frun till barnens pappa är i en riskgrupp bör det därför vara extra viktigt att se till barnen är friska när de ska träffas.

Om ni inte kommer överens om umgänget, kan rätten besluta om det.[3] Finns det en dom på umgänget är föräldrarna skyldiga att följa den, annars kan man begära verkställighet av avgörandet.[4]

För mer information kan du läsa ett svar på en liknande fråga här.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 15 § FB
[2] 6 kap. 2 a § och 6 kap. 15 § 2 st. FB
[3] 6 kap. 15 a § FB
[4] 21 kap. 1 § FB

 

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas