Kan polis beslagta min bil vid olovlig körning?

Hej,

Kan polisen ta min bil då jag inte hade körkort när jag körde den?

Hej och tack för din fråga,

Att uppsåtligen köra bil utan körkort är ett brott kallat “olovlig körning” enligt 3 § lag om straff för vissa trafikbrott (TBL). Straffet för olovlig körning är böter. Om brottet anses vara grovt, t.ex. om man kör med återkallat körkort eller har för vana att köra olovligen, kan man dömas till fängelse i högst sex månader.

Ett fordon som har använts vid olovlig körning får förklaras förverkat, alltså tas i beslag av polis, enligt 7 § TBL. Ett förverkande får ske om det behövs för att förebygga fortsatt brottslighet och om förverkande inte är uppenbart oskäligt. Om polis misstänker att det finns en risk att du ska köra olovligen igen och om det inte är oskäligt att ta bilen, t.ex. med tanke på att du behöver den i ditt arbete, får de således ta din bil.

När ett fordon förverkas innebär det att bilen tillfaller staten och ägaren förlorar rätten till den. Du får vända dig till Polismyndigheten för att ansöka om att få tillbaka bilen eller ansöka om ersättning i det fall bilen sålts, se 9 § TBL.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.