Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan polisen beslagta min A-traktor?

Datum: 09/05/2019

Hej,

Kan polisen beslagta en A-traktor trots att den är laglig?

Hej och tack för din fråga,

Regler om polisens rätt att beslagta egendom återfinns i Rättegångsbalken. Beslagtagande av fordon kan även göras i enlighet med lagen om straff för vissa trafikbrott. I Rättegångsbalken 27 kap. 1 § går att läsa att föremål får beslagtas om de skäligen kan antas ha betydelse för utredning om brott, 7 § lag om straff för vissa trafikbrott talar istället om att ett fordon får förklaras förverkat om fordonet används vid brott och förverkandet krävs för att förebygga fortsatt brottslighet av samma slag. Att förklara ett fordon förverkat innebär att polisen har rätt att beslagta fordonet för att förhindra fortsatt användning av det. Brott som kan föranleda beslagtagande skulle exempelvis kunna vara olovlig körning eller vårdslöshet i trafik. Att fordonet i sig är lagligt behöver inte innebära skydd mot att fordonet beslagtas.

Vänliga hälsniggar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.