Kan polisen döma en person för att den röker cannabis på en video?

Hej,

Min kompis har en video på min vän som röker cannabis. Kan polisen döma personen på videon för något om polisen får tag på videon?

Hej och tack för din fråga,

Jag tolkar det som att videon din kompis har på er andra vän innehåller en brottslig handling.

Den som olovligen innehar, brukar eller tar annan befattning med narkotika döms, om gärningen sker uppsåtligen, för narkotikabrott till fängelse i högst tre år.[1] Eget bruk av narkotika brukar klassas som ringa narkotikabrott och leder oftast till dagsböter. Om ett narkotikabrott bedöms att vara ringa kan en åtalad dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. För att döma någon för ett brott ska det vara ställt utom rimligt tvivel att personen begått brottet.

Sammanfattningsvis kan konstateras att er vän möjligtvis kan bli dömd. Det ställs dock krav på att åklagaren ska kunna ställa det utom rimligt tvivel att er kompis har begått denna gärning, det vill säga att det ska vara helt säkert att personen brukar narkotika. Det kan alltså vara svårt för åklagaren att uppnå detta beviskrav utan andra bevis.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 1§ Narkotikastrafflag

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.