Kan polisen förverka min motorcykel?

Hej,

Jag har en fin motorcykel i beslag hos polisen då jag är misstänkt för olovlig körning. Motorcykeln har varit beslagtagen en gång tidigare men vid det tillfället körde jag den inte. Kan polisen förverka den och har jag i sådana fall rätt till ersättning?

Hej och tack för din fråga,

Bestämmelserna som avgör i vilka fall ett fordon får förklaras förverkat återfinns i lag 7 § om straff för vissa trafikbrott.

För att polisen skall ha rätt att förverka ett fordon måste tre förutsättningar vara uppfyllda. Först och främst måste fordonet ha använts vid brott. Förverkandet måste vidare behövas för att förebygga fortsatt brottslighet av samma karaktär och det får inte vara uppenbart oskäligt. Om fordonet använts i samband med brott kan avgöras på en rent objektiv grund medan de övriga förutsättningarna måste bedömas utifrån de specifika omständigheterna i varje enskilt fall. Vid brott som olovlig körning är en av omständigheterna som särskilt skall beaktas vid bedömningen av vad som behövs för att förebygga fortsatt brottslighet om brottet begåtts tidigare.

Vid förverkande ges ingen ersättning. Om däremot fordonet sålts eller förstörts utan beslut om förverkande skall fordonets ägare ersättas med det belopp fordonet sålts för alternativt ett skäligt belopp, 9 § lag om straff för vissa trafikbrott.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.