Kan polisen kontrollera om vi är fler än 8 vid julbordet?

Hej!

Vi brukar alltid äta jullunch med ett kompisgäng dagen innan julafton. Det är en fin tradition som vi gärna vill fortsätta med. Vi är alla friska och under 50 år. Vad innebär de nya restriktionerna? Kan polisen kontrollera om vi är fler än 8 personer? Jag tänker om en granne skulle anmäla oss. Vad blir straffet i så fall?

Hej och tack för din fråga,

Det är inte förbjudet att samlas fler än 8 personer vid en privat tillställning som ett julbord med några vänner. Polisen kan därmed inte kontrollera om ni är fler än 8 personer, och ni kan därför inte heller straffas för att ni har en privat jullunch tillsammans.

Förbudet att samlas fler än 8 personer gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.[1] För att det ska vara en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning ska tillställningen eller sammankomsten anordnas för allmänheten, eller så ska allmänheten ha tillträde till sammankomsten eller tillställningen.[2] Det kan exempelvis handla om demonstrationer, föreläsningar för allmänheten, idrottsevenemang eller marknader.[3]

Sammankomster och tillställningar som är enskilda, dvs. dit allmänheten inte har tillträde utan enbart släkt och vänner, omfattas inte av förbudet. Även om det inte är rekommenderat  på grund av spridningen av covid-19 att samlas fler än 8 personer vid en privat tillställning, är det alltså inte förbjudet att göra det.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 1 § första stycket Förordning (2020:114) om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
[2] 2 kap. 3 § andra stycket och 3 § andra stycket ordningslagen.
[3] 2 kap. 2 och 3 §§ ordningslagen.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.