Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Får polisen ta mitt körkort trots att jag inte kört?

Datum: 02/11/2023

Hej,

Kan polisen plocka mitt körkort på plats om jag inte har kört något fordon?

Hej och tack för din fråga,

Du har rätt till att köra utan ditt körkort i 48 timmar ifall polisen medgett detta. I annat fall ses det som olovlig körning. Förbudet att köra bil varar till dess att Transportstyrelsen fattat beslut i den enskilda situationen. Det är därmed polisens ansvar att lämna körkortet tillsammans med deras beslut om att omhänderta det till Transportstyrelsen.

Polisen får omhänderta ett körkort under förutsättning att exempelvis du som körkortsinnehavare saknar förutsättningar att köra eller om kortet är ogiltigt.[1] Polisen har endast skyldighet att underrätta den misstänkte om misstankar när en förundersökning inletts och den kommit så långt att personen är skäligen misstänkt för brottet.[2]

Behöver du vidare vägledning rekommenderar vi att du diskuterar ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i körkortsjuridik.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 5 kap. 7 § KkL
[2] 23 kap. 18 § RB

Se hela svaret

Kerstin Vogel

Advokat och delägare på Zeijersborger & Co och verksam i branschen sedan år 2000 med expertis inom skadeståndsrätt och brottmål. Tagit juristexamen vid Uppsala universitet. Verksam ledamot i Sveriges Advokatsamfund sedan 2004. 

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.