Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan researrangören kräva att jag betalar min paketresa trots att UD avråder från att resa pga. Corona?

Datum: 30/08/2022

Hej,

Jag har en bokad resa till Malta 6/6-13/6. Jag har erlagt en delbetalning i förskott. Innan 7/5 ska jag betala resterande belopp. Jag kontaktade researrangören gällande avbokning av resan på grund av rekommendation av UD att inte resa under denna period. Researrangören påstår att någon återbetalning inte kommer att ske på grund av att resan inte påverkas av restriktionerna. Arrangören skriver också att resan inte får avbokas då paketresan är fast och påstår att jag är skyldig att slutbetala min resa. Om slutbetalningen uteblir så avbokas min resa och avbokningskostnaden blir 100 %. Restskulden lämnas då till inkasso. När och om resan ställs in så blir min bokning avbokad och ingen återbetalning kommer att ske.

Hej och tack för din fråga,

På grund av den rådande situationen till följd av Corona/Covid-19 avråder Utrikesdepartementet (UD) från alla icke nödvändiga resor. För tillfället gäller avrådan till och med den 15 juni 2020.

När resan avser en paketresa är resenären skyddad enligt Paketreselagen. Att UD avråder från att resa kan vara en sådan extraordinär omständighet som ger konsumenten rätt till avbokning med full återbetalning enligt paketreselagen, om resan inte har påbörjats.

Den situation som råder på grund av det nya coronaviruset är speciell och många frågor uppstår som inte tidigare har prövats. Om man ställer krav på researrangören men arrangören nekar till återbetalning kan man pröva sitt ärende i Allmänna reklamationsnämnden. En sådan prövning kostar ingenting.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co


Läs mer om konsumenträtt här »

Boka kostnadsfritt möte med Zeijersborger idag! »

Vi står på din sida

Zeijersborger & Co är en av Sveriges ledande privatjuridiska advokatbyråer. Våra jurister och advokater står på din sida oavsett om du blivit åtalad eller utsatt för brott, behöver råd vid skilsmässa, vårdnadstvist, LVU, arvskifte eller personskada. Vi är duktiga på diskrimineringsfrågor och driver dina tvister mot myndigheter och försäkringsbolag. Naturligtvis hjälper vi dig att upprätta äktenskapsförord, samboavtal, gåvobrev och testamenten.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.